Detección fenotípica de mecanismos de resistencia antimicrobiana de Escherichia coli aisladas de infecciones entéricas de porcinos provenientes de granjas de producción tecnificada

C. Michelle Monterroso, R. Guillermo Salvatierra, S. André Sedano, E. Sonia Calle

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

Resumen

The aim of this study was to detect the antimicrobial resistance mechanisms of 36 Escherichia coli isolates to beta-lactams, quinolones and aminoglycosides using the Kirby-Bauer technique. Thirty-six E. coli isolates from pigs of technified production farms obtained during the 2010-2015 period were used. Fifteen antimicrobials of importance in human and veterinary medicine were tested. The isolates showed resistance mainly to nalidixic acid (89%, 32/36), cloxacillin (83%, 30/36) and amoxicillin-clavulanic acid (69%, 25/36). Only 3% (1/36) were AmpC producers, 42% (15/36) showed a possible mutation in gyrA and 14% (5/36) at least two possible mutations in gyrA or gyrA+parC. In addition, 33% (12/36) showed high probabilities of presence of qnr genes. The enzymes associated to aminoglycoside resistance mechanism were positive in 39% (14/36) to AAC (6’), 28% (10/36) to ANT (2") and 11% (4/36) to AAC (3) IV.

Título traducido de la contribuciónPhenotypic detection of antimicrobial resistance mechanisms of Escherichia coli isolates from enteric infections in pigs from technified farms
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)455-464
Número de páginas10
PublicaciónRevista de Investigaciones Veterinarias del Peru
Volumen30
N.º1
DOI
EstadoPublicada - 2019
Publicado de forma externa

Palabras clave

  • Antimicrobial resistance
  • Escherichia coli
  • Pigs
  • Public health
  • Resistance mechanisms

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Detección fenotípica de mecanismos de resistencia antimicrobiana de Escherichia coli aisladas de infecciones entéricas de porcinos provenientes de granjas de producción tecnificada'. En conjunto forman una huella única.

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